luni, 7 mai 2012

Ciorbă de fasole albă cu afumatură din Bucovina

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
500 g fasole boabe
700-800 g afumatura (picioare sau ciolan de porc)
1-2 morcovi
1 ardei rosu
2 cepe
2 rosii
1 pastarnac
1 bucata de telina
4-5 ciuperci champignon (optional)
verdeata (loboda, spanac)
1 legatura patrunjel, 1 fir de leustean
300 ml bulion
50 ml ketchup de rosii si ardei rosii (de casa)
20 ml ulei
1 cub sau 1 lingurita concentrat de ciuperci sau costita afumata (optional)
sare, piper, paprika
1 frunza dafin

Mod de preparare:

Fasolea se spala si se lasa in apa rece cu o seara inainte. Afumatura se parleste daca mai trebuie, se rade cu cutitul si se spala bine.
Intr-o oala (de fiert sub presiune) se pune carnea la fiert in apa rece fara sare. Spalati fasolea, alegeti-o (cand e umflata se alege mult mai usor) si puneti-o la fiert intr-o alta oala in 3 litri de apa rece.
In timp ce fierb carnea si fasolea, curatati si tocati marunt toate celelalte legume si zarzavaturi. Intr-o craticioara sau tigaie puneti uleiul si caliti toate legumele tocate, incepand cu morcovii, ceapa, apoi adaugati telina, pastarnacul, ardeii, ciupercile si rosiile. Amestecati cu o lingura de lemn, adaugati verdeata tocata (loboda si spanacul), bulion, ketchup, sare, piper (concentratul de ciuperci sau costita).
Dupa ce a fiert fasolea (aproximativ 60 minute) puneti peste ea legumele calite si sa lasati sa fiarba la foc mic.
Dupa ce a fiert carnea, scoateti-o pe o farfurie, puneti peste ciorba zeama de la carne, foaia de dafin si lasati-o sa fiarba in continuare la foc mic cu capac.
Scoateti oasele din carne, portionati-o si adaugati-o in ciorba. Dregeti gustul, adaugati patrunjelul si leusteanul tocate iar cine vrea o poate acri direct in oala sau la masa cu putin otet, zeama de lamaie sau bors.
Pofta buna.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu