luni, 7 mai 2012

Cozonac ca în Bucovina

Timp de preparare:
5 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
La timpul de preparare am adaugat si timpul in care am pastrat compozitia la rece
2 kg carne de porc
4 buc mate de caltabos
sare,piper,ienibahar,cimbru,boia dulce dupa gust
linguri de orez
3-4 linguri ulei
8-10 linguri apa minerala
Pentru fiert :
un pahar de vin alb, piper macinat,cateva boabe de piper,coriandru,o crenguta de cimbru,3 cuisoare,2 foi de dafin,sare dupa gust

Mod de preparare:

Matele se spala foarte bine, se intorc cu ajutorul unui creion, se razuie cu grija si se tin in apa cu sare si putin otet cateva minute,dupa care se clatesc si se scurg bine de surplusul de apa.
Carnea de porc se spala,se curata de pielite si se trece prin masina de tocat carne.
Se amesteca cu orezul,condimente,sare dupa gust , se adauga putin ulei ,un pic de apa minerala si se amesteca bine…
Compozitia obtinuta se tine cateva ore la rece,dupa care se introduce in mate cu ajutorul tubului special pentru umplerea carnatilor,montat la masina de tocat sau cu mana deoarece matele sunt destul de groase.

Dupa ce s-au umplut matele se leaga bine la capete si se inteapa cu o scobitoare in cateva locuri pentru a nu plesni la fiert .

Se aseaza in cratita si se toarna vinul,condimentele,se sareaza dupa gust , se adauga putina apa calda si se pun la fiert la foc mic .Zeama este tare gustoasa ,iar covrigii tari sunt foarte buni inmuiati in aceasta zeama,bineinteles alaturi de caltabosi.

Caltabosii se pot pastra foarte bine in pungulite la congelator si se scot ori de cate ori cand aveti nevoie…

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu