luni, 7 mai 2012

Cozonac ca în Bucovina

Ingrediente:
1200 g faina extra;
1 pahar cu miere;
200 g stafide;
2 cesti de lapte;
50 g de drojdie;
2 plicuri de zahar vanilat;
1 lingurita de sare;
500 g miez de nuca;
15 oua;
2 pahare de unt+50 de g pentru uns tava;
400 g de zahar;
coaja de lamaie;
1 lingurita de esenta de rom.

Mod de preparare:
se amesteca laptele cu zaharul si se pune putin la incalzit pe marginea plitei;
se pune untul la loc caldut ca sa se topeasca;
se separa albusurile de galbenusuri;
se bat albusurile, iar galbenusurile se freaca cu putin zahar;
se cerne faina intr-un lighean;
se pun laptele si ouale si se framanta; cand aluatul incepe sa se lege, se adauga untul, esenta de rom, stafidele, zaharul vanilat si coaja de lamaie;
se mai framanta 15 minute, dupa care aluatul se lasa o ora la dospit;
se toaca nucile si cu cutitul si prin masina, apoi se amesteca cu miere de albine;
se ia coca dospita, se imparte si se intinde bucata cu bucata in tavi;
se presara nuca pe foaie, cat incape si se ruleaza;
se ung tavile cu unt si se tapeteaza cu faina, apoi se aseaza cozonacii si se lasa sa creasca cat tava;
se ung cozonacii cu galbenus de ou si se pun la cuptor;
se pune o lingura de miere cu putina apa la incalzit;
se scot cozonacii si se ung apoi cu miere.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu